Majestetiske Pyreneene

Oppdag Languedoc
Landskapet
Strendene
Fiskehavnene
Landsbyene
Elvene
Kanalene
Fjellet
Vinen
Kjøkkenet
Historien
Tematurer
Lenker og tips
Reise/opphold
Aktiviteter
Kart og turtips
Boligkjøp
Festivaler

Kontakt

Den mektige fjellkjeden som danner en naturlig grense mot Spania, har mange utfordringer å by på for syklister og fotturister vår, sommer og høst eller for skientusiaster om vinteren.  Selv om en dags biltur til ministaten Andorra for å handle billig elektronikk, kan gi et inntrykk av det imponerende fjellandskapet, anbefales det minst en langhelg for å oppleve noe av naturen, kulturen, maten og atmosfæren.  Området kan angripes fra mange kanter, slik syklistene i Tour de France gjør hvert år. Uansett hvor en tar seg opp i fjellene, vil en bli oppslukt av den storslåtte og varierte naturen. Om sommeren er det grønt over to tusen meter, men på toppen av de bratte fjellsidene ligger snøen. En reiseguide med mange turforslag er Hachette Vacanes  Pyrenees & Gascony including Andorra. (ISBN 1-84202-015-3). Her foreslås Foix eller Tarbes som utgangspunkt for turene. Starter en  lenger sydøst, er den sjarmerende kurbadbyen Aix-les-Thermes et godt alternativ.
Herfra kan en kjøre opp til Beille (bildet øverst) 1790 moh, vinterssportsenter og knutepunkt for mange turløyper sommer som vinter. Fra Aix er det også kort vei til Andorra og Spania.
Nordsiden (Frankrike) er fuktigst og derav mer frodig enn sørsiden på spansk territorium.
Fjellkjeden har en samlet lengde ca. 400 km. Høyeste fjelltopp er Aneto, 3404 moh på spansk side. På fransk side er det Vignemal, som rager høyest, 3298 moh. Det går veier over 2000 meter og stigningen på enkelte strekninger kan være hard dersom en følger dem på sykkel. Utenom veiene er det overalt godt merkede turløyper med varierende utfordringer.
TV-bildene fra Tour de France frister mange til å prøve krefter på etapper fra sykkelrittet. Hele sommerhalvåret er det tett med amatør- syklister på vei opp årets trase.En tur med det lille gule toget (Train Jaune) er en uforglemmelig opplevelse. Den 63 km lange traseen fra La Tour de Carol til Villefranche Vernet Les Bains passerer 1593 moh. Når det starter nedstigningen, kan det være greit å vite at toget har tre separate bremsesystem. Se filmklipp fra turen.