Chateau Peyrepertuse

Katarenes land

Oppdag Languedoc
Landskapet
Strendene
Fiskehavnene
Landsbyene
Elvene
Kanalene
Fjellet
Vinen
Kjøkkenet
Historien
Tematurer
Lenker og tips
Reise/opphold
Aktiviteter
Kart og turtips
Boligkjøp
Festivaler

Kontakt
Historien om katarenes skjebne, og ikke minst sagn og myter spunnet omkring disse, er blitt gjenstand for mange bøker og filmer. Deres fundamentale kritikk av kirken ble et stadig voksende problem for paven. I 1209 erklærte Innocens III korstog mot katarene og alle som beskyttet dem. Det ble innledningen på en blodig 40-årsperiode som er et av de svarteste kapitlene i den katolske kirkes historie. I Beziers ble store deler av befolkningen slaktet ned da de nektet å utlevere katarene i byen. "Drep dem alle, Gud vil kjenne sine!" skal ordren ha vært. Narbonne og festningsverket i Carcassonne falt etter lang tids beleiring.  Flyktningene forskanset seg så i festninger som var bygget som forsvarsverk mot sydvest. Disse er blitt svært populære turistmål.

Det trengs flere dager for å rekke over alle de godt bevarte borgruiner i Pays Cathare, fra Pyrenéene til l'Hérault. Men en dags biltur langs Routes du Pays Cathare vil også gi et godt innblikk i hvilke forhold de levde sine siste dager under.


Ta utgangspunkt i Carcassonne og kjør sørøstover gjennom Lagrasse (katarruten er merket). Første stopp er Ch de Termes (t.v).
Videre går turen til  Ch Peyrepertuse (bildet øverst) som er den største og klart mest imponerende festningsruinen. Det er vanskelig å se skille mellom klippe og festning og forstå hvordan byggingen av denne ble gjort mulig.

Herfra kan en speide over til Ch Quéribus (t.v.) Da dette falt i 1255, markerte det endelig slutten på korstoget mot katarene.
Følger man ruten videre forbi Tuchan, ses Ch Aguilar på en høyde mellom vinmarker.

Like før Narbonne ligger det vakre klosteret Abbaye de Fontfroide i et idylliske, nærmest toskansk landskap. Dette klosteret spilte en sentral rolle for korsfarerne mot katarene på 1200 tallet.
En abbed herfra ble også pave, Benedict XII i 1311, den gang pavesetet lå i Avignon.

På en fjelltopp sørvest for Carcassonne ligger den festningen som har flest historier og ikke minst myter knyttet til seg; Montségur. Det var her katarene led det avgjørende nederlaget i 1244. Etter et års beleiring overga de seg, og over 200 som nektet å oppgi sin tro, ble brent. At de ble innvilget 15 dager til å forberede overgivelsen, og at en mindre gruppe da klarte å flykte, angivelig med hellige skatter og dokumenter, har gitt grunnlag for en rekke spekulasjoner og myter, som i Da Vinci-koden.