Montpellier


Regionshovedstad i Languedoc-Roussillon men nummer to by etter Toulouse ved sammenslåingen til Occitanie i 2016, ble grunnlagt i 985. Den har en rik historie som gjenspeiler seg flere steder.

Byen kan også skryte av å ha verdens eldste eksisterende medisinske fakultet, grunnlagt i det 12. århundre. Det er en av grunnene til at Montpellier er blant de største universitetsbyene i Frankrike med 70 000 studenter. Men også nyere historie har bidratt til at byen tiltrekker seg stadig flere. Folketallet har tredoblet seg fra 1960-tallet til over 300  000 i 2022 . Mye av utviklingen i denne perioden vil mange tilskrive Georges Frêche, legendarisk borgermester gjennom 27 år (1977-2004).

Han startet tidlig en storstilt utbygging av byen fra sentrum mot øst og elven Lez. Med tegninger av den katalanske arkitekten Ricardo Bofill ble det på en tidligere militærtomt skapt en imponerende bydel i nyklassisk stil med røtter til den greske antikken; Antigone. 

I takt med denne byutviklingen har en rekke internasjonale konsern flyttet sitt franske hovedsete fra Paris til mer behagelig klima ved Middelhavet.

Utenfor denne nyklassiske bydelen, blomstrer ny arkitektur, som "Treet" ved Lez.


Sentrum av Montpellier domineres av Place de la Comedie, med byens eldste teater.

Vest for sentrum ligger en godt bevart gamleby med sjarmerende trange smug, små  åpne plasser, restauranter, kirker, atelier og mindre butikker.

Gamlebyen avgrenses i vest av Triumfbuen

Promenade de Peyrou

og Aqueduc Saint-Clément

Nyhet: Norwegian starter sommerruter Oslo-Montpellier fra 22. juni 2024. Tirsdager og lørdager tom 17. august.