Verdens største vindyrkingsområde

Oppdag Languedoc
Landskapet
Strendene
Fiskehavnene
Landsbyene
Elvene
Kanalene
Fjellet
Vinen
Kjøkkenet
Historien
Tematurer
Lenker og tips
Reise/opphold
Aktiviteter
Kart og turtips
Boligkjøp
Festivaler

Kontakt
Med sine 300 000 hektar er Languedoc-Roussillons vinareal større enn Australias totale. Mens det lenge ble satset på kvantitet og billige bordviner, satser nå stadig flere produsenter på kvalitetsvin det virkelig er verdt å smake på.  At samlet produksjon er redusert fra 29 til 16 mill hektoliter i løpet av de siste 20 årene, er også et resultat av denne strategien.
Det kan være vanskelig å få oversikt over de 34 AOC -betegnelsene i området. Enten en legger opp til en ukestur eller langhelg (merk at mange châteauer er stengt søndag), er det noen appellasjoner som bør prioriteres for å få et inntrykk av det mest spennende i området.   

Dominerende druer er grenache, syrah, mourvèdre, lengst vest også carignan og cinsault. Carignan som kan gi stor avkastning, har fått mye av skylden for den dårlige kvaliteten på vin fra området. Mange har derfor rykket opp og erstattet denne med spesielt Merlot. Men med lav avkastning per hektar kan Carignan-druen gi kraftige viner av høy kvalitet. Dette er bl.a. tilfelle med mange viner fra Corbières.

Coteaux du Languedoc.
Vinens historie her går tilbake til grekerne 500 f. kr. I det 21. århundre er dette blitt området å ta etter i Frankrike med stadig flere kvalitetsviner og en større variasjon i druevalg (bl.a. Cabernet Sauvignon og Merlot).
En underappellasjon er Pic Saint Loup, nær Montpellier.  Et kjent merke herfra, også i Norge, er Domaine de l'Hortus.

Picpoul-de-Pinet er en annen underappellasjon
kjent for hvitviner som står godt til skalldyr fra Etang de Thau i området. Domaine Fellines Jourdan ligger ved Meze som ved siden av Bouzigues har de største skalldyrsanleggene i Syd-Frankrike. Her kan en kjøpe østers til rundt 3 Euro per kilo rett fra produsenten.

Corbieres
93 % av produksjonen er rødvin med carignan som dominerende drue. En velrennomert  produsent er Château La Voulte-Gasparets.

Saint-Chinian
Kraftige rødviner med god lagringsevne. Prøv
Domaine Les Eminades.


Fitou
Rødvinen er blant regionenes beste. Den trenger fem seks år for å åpne seg. En god produsent med lange tradisjoner i Fitou er Domaine Bertrand Bergé.

Lenke Terroir Languedoc.