Med sine 300
000 hektar er Languedoc-Roussillons vinareal større
enn Australias totale. Mens det lenge ble satset på
kvantitet og billige bordviner, satser nå stadig flere
produsenter på kvalitetsvin det virkelig er verdt
å smake på. At samlet produksjon er redusert fra 29
til 16 mill hektoliter i løpet av de siste 20 årene, er
også et resultat av denne strategien.
Det kan være vanskelig å få oversikt over de 34
AOC
-betegnelsene i
området. Enten en legger opp til en ukestur eller langhelg (merk
at mange châteauer er stengt søndag), er det noen
appellasjoner
som bør prioriteres for å få et inntrykk av det mest
spennende i området.
Dominerende druer er grenache, syrah, mourvèdre, lengst vest
også carignan og cinsault. Carignan som kan gi stor avkastning,
har fått mye av skylden for den dårlige kvaliteten på
vin fra området. Mange har derfor rykket opp og erstattet denne
med spesielt Merlot. Men med lav avkastning per hektar kan
Carignan-druen gi
kraftige viner av høy kvalitet. Dette er bl.a. tilfelle med
mange viner fra Corbières.