logo

Boligkjøp

Oppdag Languedoc
Landskapet
Strendene
Fiskehavnene
Landsbyene
Elvene
Kanalene
Fjellet
Vinen
Kjøkkenet
Historien
Tematurer
Lenker og tips
Reise/opphold
Aktiviteter
Kart og turtips
Boligkjøp
Festivaler

Kontakt 

Boligkjøp i området Languedoc-Roussillon kan være en god investering, både rent økonomisk men også for egen livskvalitet. Selv om prisene har hatt en jevn, god stigning de siste årene, er prisnivået under halvparten for tilsvarende på Côte d’Azur. Verdistigningen bekrefter også antagelsene om at dette vil være det nye investeringsområdet i Frankrike. Det er både franskmenn og nordeuropeere spesielt fra Skandinavia og de britiske øyer som dominerer blant kjøperne.

HVOR?
Som overalt ved Middelhavet øker prisene jo nærmere man kommer havet. Hvis det derfor ikke er krav om å starte dagen med et sjøbad, bør man vurdere alternativer litt lenger inn i landet. Det er ikke bare prisen som er en god grunn for det. 2- 3 mil vekk fra kysten vil man sannsynligvis ha mer nærhet til de pittoreske landsbyene, vinslottene, kanalene, elvene og de vidstrakte fjellområdene. Og ettersom trafikken i denne delen av landet flyter langt bedre enn lenger vest, vil det bare være en knapp halvtimes kjøring til nærmeste strand.

NYTT ELLER BRUKT?
Mange drømmer om det klassiske landsbyhuset i fransk middelhavsstil. Men vær på vakt overfor mulige feller i husjakten. For selv om selve boligkjøpsprosessen i Frankrike er trygg (men byråkratisk), skiller den seg fra det vi er vant med når det gjelder ansvaret for skjulte feil ved brukte boliger. Det du ikke oppdager før du signerer, vil du ha problemer med å få erstattet eller utbedret i ettertid. Derfor er det viktig ved kjøp av eldre hus å ha med seg en teknisk ekspert som kan gjennomgå bygningen.

Ved kjøp av ny bolig gis det opp til 10 års garanti på byggverk. Du vil også ha tekniske spesifikasjoner som bekrefter at byggingen følger strenge kvalitetskrav.
Selv om nybygg normalt vil være noe dyrere enn brukt, skal en ta med i regnestykket at det betales under halvparten i avgift (til notar) ved kjøp av nybygg.

Som i Norge vil de beste objektene selges raskt. Her er det ingen budrunder. Selger legger
ofte oppdraget ut til flere eiendomsmeglere som har satt en fast, antatt salgspris. Dette er også grunnen til at beskrivelsen i eiendomsannonser for brukte boliger fra den enkelte megler i Frankrike er svært sparsom, spesielt når det gjelder eiendommens beliggenhet.
 
Hvis du er ute etter et helt spesielt hus i et spesielt område, må du være klar for å ta en avgjørelse raskt, reise ned for å besiktige eller eventuelt gi en stedlig person fullmakt. Eiendommer som ligger lenge på meglernes websider, er sjelden et godt kjøp.
 
Nye prosjekter legges vanligvis ut for salg 18-24 måneder før levering. Det beste går først, og det meste er utsolgt et år før levering. Ved nybygg betaler du vanligvis 5 % depositum ved reserversjon, og deretter kjøpesummen i ulike rater i takt med fremdriften inntil nøkkel overleveres. Dersom du ikke får innvilget lån som er forutsetning i reservasjonskontrakten, kan du kansellere kjøpet og få depositum tilbake.

GJENNOMFØRING
Det er ikke eiendomsmegler, men en notar, jurist med fransk autorisasjon til å gjennomføre eiendomsovertagelsen som tar seg av alt det formelle omkring kontrakten, som å sjekke ev. heftelser og også formidling av innbetalinger. Selger utpeker en notar som i utgangspunktet representerer begge parter. Dersom du som kjøper imidlertid ønsker en egen notar, vil ikke dette bli fordyrende. Disse deler da avgiften som er på i underkant av 3 % for nybygg (under 5 år med maks. 1 tidligere eier) og 7-8 % for eldre boliger.
Du kan som kjøper henvender deg til fransk eiendomsmegler, norsk agent eller eiendomsmegler for å formidle salget. Vanligvis tar norske meglere et ekstra honorar på 2-5 % for å bistå med kjøpet. Vær oppmerksom på at norske statsautoriserte eiendomsmeglere eller advokater ikke nødvendigvis har innsikt i fransk lov og forskrifter som er det som utelukkende gjelder ved kjøp i Frankrike. Alle nye boligprosjekter i Frankrike skal ha en ferdigstillelsesgaranti som oppnås normalt når 50 % av boligene er reservert. Før dette skjer, er det ingen byggestart og kjøper betaler intet. Dersom slik garanti mot formodning ikke skulle oppnås, vil også depositum tilbakebetales og kjøper har ikke tapt noe.