Vinen


Languedoc-Rouissillon er verdens største vinregion, mer enn dobbelt så stor som Australias samlede i areal og liter. Tidligere var området mest kjent for kvantitet, en mengde billige bordviner. Men i de siste tiårene har stadig flere satset på kvalitet, og etterhvert har flere store viner blitt utviklet her. Fortsatt til en pris langt under bl.a. Bordeaux. Etter region-sammenslåingen til Occitanie, har flere spennende områder kommet til, ikke minst Cahors.

Mens Burgund og Bordeaux benytter få druetyper i sine viner, har Languedoc -Roussillon mer enn 30 ulike druer.

Languedoc-Rouissillon

Regionen består av en rekke appellasjoner AOC (Appellation d'Origine Controlée, en nasjonal sertifisering som garanterer geografisk opprinnelse), der de lokale druene Carignan, Grenace, Mourvèdre og Syrah i forskjellig grad dominerer i de røde vinene. For de hvite går Carignan Blanc, Grenache Blanc, Maccabèo, Picpoul de Pinet igjen. En del, også store vinprodusenter går derimot utenom disse lokale druene, noe som gjør at de ikke får AOC-klassifikasjon, men Vin de Pays. Dette gjelder spesielt den kanskje alle beste vinen fra regionen, Daumas Gassac. I disse vinene benyttes  Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc (som i Bordeaux), Malbec, Syrah i røde, Chardonnay, Viognier i hvite, og 20 andre druer. Les mer om karateristikkene ved de ulike appellasjonene her (godtdrikke.net)

Andre anbefalte produsenter

AOC Coteaux-du-Languedoc

Domain Peyre Rose

Prieuré de Saint-Jean de Bébian

Mas Jullien

Chateau Puech-Haut

Domaine l'Aiguelière

Domaine d'Auphilac

AOC Côtes-du--Roussilon

Domaine Gauby

Domaine Sarda Malet

AOC Corbières

Chateau Caraguilhes


Cahors


Den dominerende druen i Cahors er Malbec, som ellers er mest kjent i argentinske viner. Denne benyttes (opptil 70%) sammen med Merlot og Tannat. Dette gjør rødvinene fra Carhors mørke og kraftige.

Cahors-viner på Vinmonopolet.

Les mer om vinen fra Cahors her (godt drikke.net)